неділю, 29 листопада 2015 р.

Типові помилки при вивченні англійської мови

    Вивчення англійської мови - не настільки складна і нездійсненне завдання, як може здатися на перший погляд. Для того щоб досягти бажаного успіху, необхідно правильно організувати робочий процес і постаратися уникати поширених помилок. У даній статті ми розглянемо причини, по яких навіть найбільш старанні люди не досягають хороших результатів.

ЗАНАДТО ВЕЛИКІ ОЧІКУВАННЯ

На жаль, сьогодні на кожного з нас негативно впливає реклама, яка в більшості своїй досить абсурдна. У вашому місті відкрилася нова «супер школа іноземної мови», яка обіцяє значно поліпшити ваш рівень всього за пару тижнів? Не варто вірити такої солодкої брехні: за короткі терміни ви не зможете вивчити ні англійська, ні німецька, ні китайська. Довести свої знання до пристойного рівня з нуля можна, як мінімум, за 1 рік посилених занять.

НЕПРАВИЛЬНА ПОСТАНОВКА МЕТИ

Якщо ви вчите мову тільки тому, що так модно, або «без англійської ніяк», то у вас не буде занадто сильної мотивації. Справжня мета - це вивчення мови для отримання нової і більш перспективної роботи, повної зміни кваліфікації, надходження в престижний навчальний заклад (наприклад, за кордоном), подорожей. Ви повинні чітко усвідомлювати, які вигоди вам принесуть нові знання.

КОНЦЕНТРАЦІЯ НА ГРАМАТИЦІ

Найпопулярніша і небезпечна помилка. Дослідження показують, що занадто активне вивчення тільки граматики негативно позначається на мовних здібностях. Чому? Англійська граматика може бути складна для логічного розуміння, а спілкування в режимі реального часу відрізняється високою швидкістю. Виходить, що у вас не буде достатньо часу, щоб згадувати сотні завчених правил просто для того, щоб висловитися. Бажано, щоб ви освоювали граматику англійської мови на підсвідомому та інтуїтивному рівні. Найкращий спосіб - це активне спілкування з іноземцями і прослуховування правильної англійської мови.

ВИВЧЕННЯ ТІЛЬКИ ОФІЦІЙНОГО АНГЛІЙСЬКОГО ЗА КНИГАМИ

Такий підхід до навчання виправданий лише в тому випадку, якщо ви маєте намір здати серйозний міжнародний тест. Якщо ж вам просто необхідно значно покращити власні знання, не забувайте і про інші методи. Носії англійської мови у спілкуванні практично не користуються незрозумілими фразами, які ви можете відшукати в серйозних підручниках. Якщо ви бажаєте досягти успіху, не забувайте про вивчення ідіом, фразових дієслів і навіть сленгу.

ЗАНАДТО СИЛЬНЕ ПРАГНЕННЯ ДО ІДЕАЛУ

І викладачі, і їхні учні нерідко занадто зациклюються на помилках і засмучуються через них. На жаль, але намагаючись наблизитися до ідеалу, ви забуваєте про те, що навіть носії мови допускають у своїй промові неточності. Замість того, щоб зупинятися на негативі, зосередьтеся на самому процесі спілкування та вивчення мови. Ваша мета - навчитися передавати власні думки таким чином, щоб вони були зрозумілі оточуючим людям. З часом ви перестанете допускати колишні помилки.

НАДІЯ НА ШКОЛИ ТА РЕПЕТИТОРІВ

Багато людей, які вивчають англійську, надмірно покладаються і навіть перекладають відповідальність на викладачів або курси в мовних школах. Це зовсім неправильно. В першу чергу, все залежить від вас. Хороший репетитор лише надає необхідну допомогу. Вам необхідно займатися щодня, навіть якщо ваш викладач не поставив вам домашньої роботи. Тільки ви зможете змусити себе серйозно вчитися.

ВИВЧЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІВ

Замість вивчення окремих лексичних одиниць необхідно зосередитися на запам'ятовуванні готових фраз. Так, як це роблять маленькі діти. Згадайте, адже ви не заучували в дитинстві конструкції на зразок «do-did-done»? Вірно, ви відразу ж запам'ятовували цілі словосполучення або навіть речення. Насправді, це зовсім нескладно. Кращий помічник - читання.

НЕДОСТАТНЄ ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

При вивченні будь-якої мови варто керуватися правилом «менше, але якісніше». Якщо ви вважаєте, що фразу, яку ви вивчили вчора, ви зможете згадати через місяць, швидше за все, це помилка. Невживану і незатребувану інформацію наш мозок просто викидає. Буде чудово, якщо ви знайдете час для того, щоб повторити вивчений матеріал кілька разів з певним інтервалом. Наприклад, перше повторення через день, наступне через 3-4 дні і ще одне через тиждень. Така методика дозволить закріпити важливі знання в довготривалій пам'яті і без праці «дістати» їх звідти в разі необхідності.

ПЕРЕДЧАСНЕ ГОВОРІННЯ

Багато любителі особливо швидких методик вивчення іноземних мов стверджують, що починати говорити англійською потрібно вже з перших занять. А тепер уявіть: дитини, який тільки почав знайомитися з промовою оточуючих, відразу ж змушують розмовляти. Навряд чи з цього вийде щось путнє. Без певного багажу знань ви не отримаєте нічого, крім розлади. Саме тому грамотні репетитори зосереджують увагу учня на прослуховування аудіозаписів, підготовлених носіями мови.

НЕОРГАНІЗОВАНІСТЬ

Пропуски занять, відсутність певної методики навчання, постійні зміни репетиторів - такими темпами ви точно не зможете швидко і якісно вивчити англійську мову. По-перше, необхідно грамотно планувати власний час. Якщо ви вирішили навчатися самостійно, то постарайтеся зробити так, щоб уроки проходили не рідше 3-4 разів на тиждень. Краще - кожен день. Інакше відчутного прогресу досягти буде важко. По-друге, розпишіть графік з точним зазначенням часу початку і закінчення занять. Позначте короткочасні цілі, які ви збираєтеся досягти у вивченні мови. Дотримуйтеся встановленого плану і не пропускайте заняття.

ВІДСУТНІСТЬ КОНЦЕНТРАЦІЇ НА ВИМОВІ

Про те, що вимова англійської та російської мови значно відрізняється, чув кожен. Ви можете чудово знати граматику, володіти хорошим лексичним запасом і навіть вміти застосовувати отримані знання на практиці, але... розмовляти з жахливим акцентом. Причин такого невтішного явища може бути маса: вибір некомпетентного репетитора, недостатнє виділення часу відпрацювання вимови, ігнорування аудіо-курсів, відсутність живого спілкування англійською... Основна проблема полягає в тому, що з часом викорінити помилки вимови стає все складніше.

НЕБАЖАННЯ ЧИТАТИ АНГЛІЙСЬКОЮ

Так, читання іноземних газет, журналів і книг - досить складне заняття. Але немає ніякої необхідності в тому, щоб ви розуміли буквально кожне написане слово. Важливо розуміти загальний зміст тексту і вчитися визначати значення лексичних одиниць за контекстом. Регулярне читання допоможе вам не тільки розширити власний словниковий запас, але і навчитися правильно будувати власну промову. Самі того не помічаючи, ви засвоїте не один десяток правил англійської граматики. Не відмовляйтеся від дешевого (а то і безкоштовного) варіанти практики.

ПОПУЛЯРНІ ПОМИЛКИ, ЯКІ РОБЛЯТЬ ПОЧАТКІВЦІ

Наостанок ми більш детально зупинимося на найбільш поширених недоліки. Ми виділимо основні помилки, які роблять багато охочих опанувати англійську мову.

Вимова
  • Плутанина при вимові коротких і довгих голосних звуків.
  • Проблеми при вимові дифтонгів (наприклад, їх заміна звичайними голосними звуками).
  • Вимова поєднання "th". Нерідко його промовляють як російську «з» або «з», що призводить до появи некрасивого акценту. Дивно, але деяким вивчають англійську мову здається незручним правильно вимовляти це буквосполучення.
  • Оглушення приголосних у кінці слова (як в російській мові).
  • Помилкова постановка наголосу. Дана проблема нерідко з'являється в тому випадку, якщо мова йде про багатоскладових словах. Також варто враховувати, що при однаковому написанні слово може належати до різних частин мови. Його вимова може від цього істотно змінюватися (як у словах progressprotest,export і т.д.).
  • Проблеми з правильною постановкою інтонації. Особливо яскраво це відображається у tag-questions.
Таким чином, проблеми з правильним вимовою англійської мови багато в чому пов'язані з тим, що учень орієнтується на свою рідну мову.

Інші популярні помилки
  • Проблеми з вживанням різних часів дієслів. Це не тільки невірний вибір часу для певної ситуації, але і неправильне використання допоміжних дієслів.
  • Заміна прикметників прислівниками, і навпаки. У реченні book is That goodновачок може випадково використовувати прислівник well, а в прикладі She reads well - прикметник good. Позбутися від таких помилок можна тільки через час, детально розбираючи кожний такий приклад. Як раз тут вам може знадобитися аналогія з рідною мовою.
  • Неправильне вживання артиклів. В англійській мові їх всього два - the і a(an). Визначений артикль the використовується в тому випадку, якщо мова йде про знайомого читачеві/співрозмовнику предметі або якомусь унікальному явищі (наприклад, the sun). Невизначений артикль a застосовується, коли люди говорять про те незнайомому, невизначеному. До речі, багато початківці забувають, що артикль an використовується тільки в поєднанні з іменниками, які починаються на голосну літеру.
  • Плутанина з англійськими приводами. Знову ж таки, ця складність пояснюється тим, що правила застосування прийменників у всіх мовах розрізняються. В англійській прийменник in використовується для позначення закритого простору і певного проміжку часу (in the room, in the evening). At застосовується для позначення точного часу і місця (at school, at 8 p.m.). On - прийменник, який використовується для позначення часу (дня, тижня) або поверхні (on Monday, on the floor).
  • Неправильний порядок слів у реченні. Як правило, таку помилку допускають саме новачки. Потрібно пам'ятати, що в англійській мові в будь-якому випадку застосовується присудок, навіть якщо в перекладі воно відсутнє (I am 20 years old).
  • Вживання дієслова у третій особі однини. Скільки не говори початківцям про те, що після he, she, it обов'язково використовується дієслово з часткою s, вони все одно іноді про це забувають. Така помилка зустрічається навіть у більш досвідчених учнів.
Таким чином, на шляху до вершин англійської мови кожного людину чекає безліч абсолютно різних помилок. І в цьому немає нічого поганого: їх не допускає тільки той, хто нічого не робить. Звичайно, було б чудово, якби в подоланні труднощів допоміг вам чуйний і досвідчений викладач. Впоратися з проблемами самостійно можливо, але цей процес займе трохи більше часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар