пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

“Словом року” Оксфордського словника став смайлик


Укладачі Оксфордського словника зробили сенсаційну заяву: “словом року” буде не звичайне слово, яке ми звикли записувати літерами, а смайлик, відомий також як LOL емоджі.
“За останній рік культура використання емоджі стала глобальним трендом”, – пояснюють своє рішення автори словника, пише Time.
Втім, словник поки що не додав будь-які емоджі до своїх текстів. Поки що у них нема навіть планів це зробити. Хоча визначення самого терміну є у Оксфордському словнику та його онлайн-версії з 2013 року.
У короткому списку претендентів на звання “слово року” є ще такі слова:
ad blocker (іменник) – програма, яка довзоляє заблокувати появу реклами на веб-сторінці.
Brexit (іменник) – слово, яке виникло від “Британія” (Britain) та “Вихід” (exit). Означає можливість виходу Великої Британії з Європейського союзу.
lumbersexual (іменник) – ламберсексуал. Молодий мешканець міста, який дотримується певного стилю в зовнішньому вигляді (має бороду та носить сорочки у клітинку).
У короткому списку були також слова “переселенець”, “економіка спільної участі ” (sharing economy), “вони” (they) для позначення людини невизначеної статі, прикметник “on fleek” (тобто дуже стильний і привабливий), а також dark web (темна мережа) – частина мережі, яка стає доступною лише за наявності певного програмного забезпечення і дозволяє користувачам зберігати свою анонімність.
Джерело: УП


Джерело: <a href="http://litakcent.com/2015/11/19/slovom-roku-oksfordskoho-slovnyka-stav-smajlyk/">ЛітАкцент</a>

Міжнародне видавництво допоможе з атестацією з англійської мови в Україні

Міжнародне видавництво “MM Publications” надасть українському Міносвіти вимоги і специфікації, необхідні для розробки змісту екзаменаційних завдань для державної підсумкової атестації з англійської мови.
Крім того “MM Publications” проведе пробне тестування та надасть методичну підтримку навчальним закладам України з проведення ДПА з англійської мови.
Про це йдеться у меморандумі про співпрацю МОН із “MM Publications” у розробці державної підсумковою атестації (ДПА) для учнів 11-х класів на 2016 навчальний рік, підписаному 23 листопада.
Подальша співпраця між МОН та видавництвом передбачатиме реалізацію багатьох спільних проектів.
Серед них – організація всеукраїнських конкурсів для учнів та вчителів англійської мови, підтримка літніх мовних таборів та проведення методичних семінарів в регіонах України з метою ознайомлення вчителів з сучасними методиками викладання.
Як зазначив Іоанніс Малкогіанніс, “MM Publications” має значний досвід щодо систем оцінювання рівня володіння англійською мовою в багатьох країнах світу, що дозволить провести неупереджене тестування старшокласників українських шкіл за європейськими стандартами.
Джерело: Українська правда.Життя


Джерело: <a href="http://litakcent.com/2015/11/25/mizhnarodne-vydavnyctvo-dopomozhe-z-atestacijeju-z-anhlijskoji-movy-v-ukrajini/">ЛітАкцент</a>

Сертифікованим учителям підвищать зарплату на 20%

Вчителям, які пройдуть добровільну сертифікацію, планують підвищити заробітну платню на 20%.
Про це заявив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей під час наради методистів іноземних мов інститутів післядипломної педагогічної освіти, повідомляє “Українська правда. Життя” з посиланням на сайт Міносвіти.
Сертифікація стане інструментом для мотивації педагогів, пояснив він.
Сертифікацію проходитимуть і ті, хто неналежно виконує свої обов’язки.
“Про таких вчителів говорить батьківська громадськість. Це питання зараз обговорюють із профспілкою”, – пояснив Павло Хобзей.
Джерело: УП

У Кембриджі безкоштовні уроки російської замінили українськими

У Кембриджському університеті (Великобританія) в програмі додаткових безкоштовних курсів російську мову замінили на українську, – повідомляє uapost.us.
За інформацією кафедри славістики університету, крім основної програми, що передбачає вивчення української та російської мов на платній основі, додаткові безкоштовні курси пропонують розширене вивчення української, замість російської, як було раніше, а також польської мов.
Викладання української на різних рівнях складності почалося зі стартом осіннього триместру. Програма україністики пропонує студентам Кембриджа безкоштовно оволодіти українською мовою на трьох рівнях – початковому, середньому та вищому.
Після всіх рівнів слухачі курсів повинні розуміти українську лексику та граматику, точно використовувати слова, читати оригінальну літературу, а також знати культуру України. Наприкінці року слухачам потрібно скласти тест на вміння розпізнавати на слух українську мову, а також здати письмову роботу, яка перевіряє знання граматики та навички пояснення українською.
Джерело: gazeta.ua


Джерело: <a href="http://litakcent.com/2015/11/25/u-kembrydzhi-bezkoshtovni-uroky-rosijskoji-zaminyly-ukrajinskymy/">ЛітАкцент</a>